ارزش بازار

$2.76 تریلیون دلار

شاخص ترس و طمع

32 ترس

قیمت تتر

83,387.00 ت

دامیننس بیت‌کوین

60.83%
شنبه - 1404/1/30 | Saturday - 2025/04/19

فناوری بلاکچین چیست؟ چگونه کار می‌کند؟

بلاکچین‌ها دفاتر کل دیجیتالی توزیع‌شده (یعنی بدون یک مخزن مرکزی) و غیرمتمرکزی هستند که در برابر دستکاری مقاوم بوده و امکان تشخیص تغییرات را فراهم می‌کنند. در ساده‌ترین سطح، این فناوری به کاربران اجازه می‌دهد تا تراکنش‌ها را در یک دفتر کل مشترک درون یک گروه ثبت کنند. نتیجه این است که تحت عملکرد استاندارد شبکه بلاکچین، هیچ تراکنشی پس از انتشار قابل تغییر نیست.

مفهوم بلاکچین در سال ۲۰۰۸ با ترکیب چندین فناوری و مفاهیم رایانه‌ای دیگر برای ایجاد ارزهای دیجیتال مدرن شکل گرفت؛ پول الکترونیکی که به‌جای یک مخزن یا مرجع مرکزی، از فرآیندهای رمزنگاری برای امنیت استفاده می‌کند.

پیاده‌سازی‌های بلاکچین معمولاً با یک هدف یا کاربرد مشخص طراحی می‌شوند. از جمله این کاربردها می‌توان به ارزهای دیجیتال، قراردادهای هوشمند و سیستم‌های دفتر کل توزیع‌شده برای کسب‌وکارها اشاره کرد.

بیت‌کوین نخستین ارز دیجیتال مبتنی بر بلاکچین بود که به کاربران اجازه می‌داد داده‌ها را به‌صورت عمومی به اشتراک بگذارند تا شرکت‌کنندگان بتوانند به‌طور مستقل اعتبار تراکنش‌ها را تأیید کنند. ارزهای دیجیتال بر پایه فناوری بلاکچین ساخته شده‌اند که نام آن نیز به دلیل استفاده گسترده از توابع رمزنگاری انتخاب شده است.

برای امضای دیجیتال و انجام تراکنش‌های امن در این سیستم، کاربران از کلیدهای عمومی و خصوصی استفاده می‌کنند. در شبکه‌های بلاکچینی مبتنی بر استخراج (Mining)، کاربران می‌توانند با حل مسائل رمزنگاری از طریق توابع هش، مقدار مشخصی ارز دیجیتال به‌عنوان پاداش دریافت کنند.

حوزه فناوری بلاکچین به‌طور مداوم در حال پیشرفت است و پلتفرم‌های جدیدی به‌طور منظم معرفی می‌شوند؛ این محیط همواره در حال تغییر است. علاوه بر ارزهای دیجیتال، بلاکچین می‌تواند برای ایجاد یک سیستم دفتر کل دائمی، عمومی و شفاف جهت جمع‌آوری داده‌های فروش، پیگیری استفاده دیجیتالی و پرداخت به سازندگان محتوا، مانند موسیقی‌دانان، مورد استفاده قرار گیرد.

این مقاله به توضیح فناوری بلاکچین پرداخته و یک نمای کلی از نحوه عملکرد آن ارائه می‌دهد.

بلاکچین چگونه کار می‌کند؟

هدف اصلی بلاکچین این است که افراد—به‌ویژه کسانی که به یکدیگر اعتماد ندارند—بتوانند داده‌های حیاتی را به روشی ایمن و غیرقابل دستکاری مبادله کنند.

توابع هش، بلوک‌ها، نودها (گره‌ها)، ماینرها، کیف پول‌ها، امضاهای دیجیتال و پروتکل‌ها از مفاهیم اصلی بلاکچین هستند.

تابع هش (Hash Function)

تصور کنید ۱۰ نفر در یک اتاق تصمیم گرفته‌اند یک ارز جدید ایجاد کنند. آن‌ها باید جریان وجوه را پیگیری کنند تا از اعتبار سکه‌های موجود در اکوسیستم مالی جدید خود اطمینان حاصل کنند. یکی از آن‌ها—که نام او را باب می‌گذاریم—تصمیم می‌گیرد فهرست تمامی تراکنش‌ها را در یک دفتر ثبت کند. اما فرد دیگری—که نام او را جک می‌گذاریم—قصد سرقت پول دارد. برای پنهان کردن این کار، او ورودی‌های ثبت‌شده در دفتر را تغییر می‌دهد.

سپس، یک روز باب متوجه شد که کسی در دفتر خاطراتش دخالت کرده است. او تصمیم گرفت قالب دفترش را تغییر دهد تا از دستکاری‌های آینده جلوگیری کند. او از برنامه‌ای به نام تابع هش استفاده کرد که متن را به مجموعه‌ای از اعداد و حروف تبدیل می‌کند، همان‌طور که در جدول زیر نشان داده شده است.

این فرآیند از یک الگوریتم هش امن، یا SHA، استفاده می‌کند که حروف را به رشته‌های کاراکتری تبدیل می‌کند. باب می‌تواند انواع مختلفی از SHA را انتخاب کند که هرکدام پیچیدگی متفاوتی دارند و نیازهای مختلفی را برآورده می‌کنند.

یک هش رشته‌ای از اعداد و حروف است که توسط توابع هش تولید می‌شود. تابع هش یک تابع ریاضی است که تعداد متغیری از کاراکترها را به یک رشته با تعداد ثابت از کاراکترها تبدیل می‌کند.

حتی یک تغییر جزئی در یک رشته، یک هش کاملاً جدید ایجاد می‌کند. پس از هر ورودی در دفتر خاطرات، باب یک هش درج می‌کرد. اما سپس جک دوباره تصمیم گرفت که ورودی‌ها را تغییر دهد. او به دفتر خاطرات دسترسی پیدا کرد، رکورد را تغییر داد و یک هش جدید تولید کرد.

باب متوجه شد که کسی دوباره دفتر خاطرات را بررسی کرده است. او تصمیم گرفت که ثبت هر تراکنش را پیچیده‌تر کند. پس از هر رکورد، یک هش جدید را که از هش قبلی تولید شده بود، درج کرد. بنابراین، هر ورودی به ورودی قبلی وابسته شد.

اگر جک تلاش کند تا رکورد را تغییر دهد، باید هش تمام ورودی‌های قبلی را نیز تغییر دهد. با این حال، جک یک دزد مصمم بود، بنابراین تمام شب را صرف محاسبه تمام هش‌ها کرد.

باب نمی‌خواست تسلیم شود، بنابراین پس از هر رکورد یک عدد تصادفی متفاوت اضافه کرد. این عدد "نانس" نامیده می‌شود. نانس‌ها باید به‌گونه‌ای انتخاب شوند که هش تولیدشده در نهایت با دو صفر به پایان برسد.

برای جعل رکوردها با سیستم به‌روزرسانی‌شده باب، جک اکنون باید ساعت‌ها و ساعت‌ها وقت بگذارد تا نانس هر خط را پیدا کند.

نانس‌ها حتی برای رایانه‌ها نیز دشوار است که پیدا شوند، اما این کار ممکن است، زیرا ماینرها برای کشف آن‌ها به‌عنوان بخشی از فرآیند ماینینگ بلاکچین رقابت می‌کنند.

بلاک‌ها

اولین صفحه‌گسترده باب شامل ۵۰۰۰ تراکنش، بلاک جنسیس نامیده می‌شود — نقطه شروع این بلاکچین. پذیرش این ارز گسترش یافته است، بنابراین تراکنش‌ها به سرعت و به‌طور مداوم اتفاق می‌افتند. بلاک‌های جدیدی ایجاد می‌شوند که می‌توانند تا ۵۰۰۰ تراکنش را در خود جای دهند و کدهایی دارند که با بلاک‌های قبلی مرتبط هستند و باعث می‌شوند تا جعل‌ناپذیر باشند.

فرض کنید این بلاکچین هر ۱۰ دقیقه خود را با یک بلاک جدید به‌روزرسانی می‌کند. این کار به‌صورت خودکار انجام می‌شود. هیچ مرجع مرکزی یا رایانه‌ای آن را هدایت نمی‌کند.

به محض این‌که دفتر یا ثبت‌نام به‌روزرسانی شد، دیگر قابل تغییر نخواهد بود. بنابراین، جعل آن غیرممکن است. تنها می‌توانید ورودی‌های جدیدی به آن اضافه کنید. ثبت‌نام هم‌زمان در تمام رایانه‌های شبکه به‌روزرسانی می‌شود. تغییرات در بلاکچین‌ها نیاز به توافق از سوی اکثریت شرکت‌کنندگان شبکه دارد.

یک خطر احتمالی برای بلاکچین‌ها "حمله ۵۱%" است که در آن یک طرف اکثریت نرخ هش بلاکچین را تصاحب کرده و سپس می‌تواند شبکه را کنترل کند.

به‌طور کلی، یک بلاک حاوی زمان‌سنجی، ارجاع به بلاک قبلی، تراکنش‌ها و مسئله محاسباتی است که باید قبل از قرار دادن بلاک در بلاکچین حل شود. شبکه توزیع‌شده نودها که باید به توافق برسند، جعل را تقریباً غیرممکن می‌کند.

نودها

باب به این روش برای مدتی دفتر خاطرات خود را نگه داشت. اما به‌مرور زمان و با ادامه تراکنش‌ها، او از تعداد رکوردها دچار مشکل شد و سیستم فعلی خود را غیرقابل ادامه دید. بنابراین، به محض این‌که دفتر خاطرات او به ۵۰۰۰ تراکنش رسید، آن را به یک صفحه‌گسترده یک‌صفحه‌ای تبدیل کرد. مری دقت تراکنش‌ها را بررسی کرد.

سپس، باب دفتر خاطرات صفحه‌گسترده خود را به ۳۰۰۰ رایانه مختلف که هرکدام در مناطق مختلف جهانی قرار داشتند، داد. این رایانه‌ها نودها نامیده می‌شوند. هر بار که تراکنشی انجام می‌شود، باید توسط آن نودها تأیید شود، که هرکدام اعتبار تراکنش را بررسی می‌کنند. پس از این‌که هر نود تراکنش را بررسی کرد، نوعی رای الکترونیکی انجام می‌شود. برخی از نودها ممکن است فکر کنند تراکنش معتبر است، در حالی که دیگران آن را تقلبی ببینند.

هر نود یک نسخه از دفتر خاطرات صفحه‌گسترده دارد. هر نود اعتبار هر تراکنش را بررسی می‌کند. اگر اکثریت نودها بگویند که تراکنش معتبر است، آن تراکنش در یک بلاک نوشته می‌شود.

حالا، اگر جک بخواهد یک ورودی را در دفتر خاطرات صفحه‌گسترده تغییر دهد، تمام رایانه‌های دیگر هش اصلی را خواهند داشت. آن‌ها اجازه تغییر را نخواهند داد.

ماینرها

ماینینگ فرآیندی است که در آن ماینرها بلاک‌های جدیدی را به زنجیره اضافه می‌کنند. هر بلاک در بلاکچین دارای نانس و هش منحصر به‌فرد خود است، اما همچنین به هش بلاک قبلی در زنجیره ارجاع دارد که ماینینگ یک بلاک را دشوار می‌کند، به‌ویژه در زنجیره‌های بزرگ.

ماینرها از نرم‌افزارهای تخصصی برای حل مسئله ریاضی فوق‌العاده دشوار تولید هش قابل قبول با استفاده از نانس استفاده می‌کنند. زیرا نانس تنها ۳۲ بیت طول دارد و هش ۲۵۶ بیت است، بنابراین حدود چهار میلیارد ترکیب نانس-هش برای ماین کردن وجود دارد تا نانس صحیح پیدا شود.

زمانی که ماینرها موفق به پیدا کردن "نانس طلایی" می‌شوند، بلاک آن‌ها به زنجیره اضافه می‌شود. تغییر در هر بلاک قبلی در زنجیره نیازمند ماین کردن دوباره نه تنها بلاک آسیب‌دیده، بلکه تمام بلاک‌های بعدی است.

این دقیقا دلیلی است که جعل فناوری بلاکچین بسیار دشوار است. آن را به‌عنوان "امنیت در ریاضیات" در نظر بگیرید، زیرا شناسایی نانس‌های طلایی زمان زیادی می‌برد و منابع محاسباتی زیادی نیاز دارد. زمانی که بلاک با موفقیت ماین شد، تمام نودهای شبکه تغییر را تأیید کرده و ماینر به‌صورت مالی پاداش می‌گیرد.

کیف پول‌ها، امضاهای دیجیتال و پروتکل‌ها

با ادامه همان مثال، باب ۱۰ نفر را جمع کرد (همان ۱۰ نفر ابتدایی که جزئی از ارز جدید بودند). او نیاز داشت سیستم جدید سکه دیجیتال و دفتر کل را به آن‌ها توضیح دهد.

جک گناهان خود را به گروه اعتراف کرد و عذرخواهی کرد. برای اثبات صداقت خود، سکه‌های خود را به آن و مری بازگرداند.

با مرتب شدن همه چیز، باب توضیح داد که چرا این دیگر نمی‌تواند دوباره اتفاق بیفتد. او تصمیم گرفت چیزی به نام امضا دیجیتال را برای تأیید هر تراکنش پیاده‌سازی کند. اما ابتدا، او به هرکسی یک کیف پول داد.

کیف پول چیست؟

اگر شما پول دیجیتال داشته باشید، به یک کیف پول دیجیتال یا یک پلتفرم یا صرافی آنلاین برای ذخیره آن نیاز دارید.

یک کیف پول یک رشته از اعداد و حروف است، مانند: 18c177926650e5550973303c300e136f22673b74. این یک آدرس است که در بلاک‌های مختلف در بلاکچین به‌عنوان تراکنش‌ها انجام می‌شود. هیچ نام یا اطلاعات شخصی قابل شناسایی در آن گنجانده نمی‌شود — فقط شماره کیف پول.

آدرس‌های عمومی کیف پول رشته‌ای از کاراکترها هستند که می‌توانند به آن‌ها دارایی ارسال شوند. آدرس هر کیف پول خاص از یک کلید عمومی تولید می‌شود.

امضای دیجیتال

برای انجام یک تراکنش، شما به دو چیز نیاز دارید: یک کیف پول (که همان آدرس است) و یک کلید خصوصی. کلید خصوصی یک رشته از اعداد تصادفی است. برخلاف آدرس، کلید خصوصی باید محرمانه نگه‌داشته شود. کلید خصوصی دارایی‌های موجود در کیف پول مربوطه را کنترل می‌کند.

وقتی کسی تصمیم می‌گیرد سکه‌ای به دیگری ارسال کند، باید از کلید خصوصی خود برای امضای پیامی که شامل تراکنش است استفاده کند. سیستم دو کلیدی — کلید خصوصی و عمومی — اساس رمزنگاری و رمزگشایی است و استفاده از آن پیش از وجود بلاکچین نیز پیشنهاد شده بود.

بعد از این‌که پیام ارسال شد، به شبکه بلاکچین پخش می‌شود. شبکه نودها سپس روی پیام کار می‌کند تا مطمئن شود تراکنشی که شامل آن است، معتبر است. اگر اعتبار آن تأیید شود، تراکنش در یک بلاک قرار می‌گیرد. پس از آن، هیچ اطلاعاتی در مورد آن تغییر نخواهد کرد.

کلیدهای رمزنگاری

یک کلید رمزنگاری رشته‌ای از اعداد و حروف است. کلیدهای رمزنگاری توسط تولیدکنندگان کلید یا کیجن‌ها ساخته می‌شوند. این کیجن‌ها از ریاضیات پیشرفته استفاده می‌کنند که شامل اعداد اول است برای ایجاد کلیدها. چنین کلیدهایی می‌توانند برای رمزگذاری یا رمزگشایی اطلاعات استفاده شوند.

پروتکل‌ها

فناوری بلاکچین شامل مشخصات رفتار فردی و مجموعه‌ای بزرگ از قوانین است که در آن برنامه‌ریزی شده‌اند. این مشخصات پروتکل‌ها نامیده می‌شوند. پیاده‌سازی پروتکل‌های خاص اساساً بلاکچین را به آن‌چه که هست تبدیل می‌کند — یک پایگاه داده اطلاعاتی توزیع‌شده، همتا به همتا و امن.

پروتکل‌های بلاکچین اطمینان حاصل می‌کنند که شبکه به همان روشی که توسط سازندگان آن طراحی شده است عمل می‌کند، حتی اگر کاملاً خودمختار باشد و هیچ کسی آن را کنترل نکند.

در اینجا چند نمونه از پروتکل‌های پیاده‌سازی‌شده در بلاکچین‌ها آمده است:

  • اطلاعات ورودی برای هر شماره هش باید شامل شماره هش بلاک قبلی باشد.
  • پاداش برای موفقیت در ماین کردن یک بلاک پس از ۲۱۰,۰۰۰ بلاک نصف می‌شود.
  • برای حفظ زمان تقریبی ۱۰ دقیقه برای ماین کردن یک بلاک، دشواری ماینینگ هر ۲۰۱۶ بلاک محاسبه مجدد می‌شود.

فناوری بلاک‌چین: مزایا و معایب

بیشتر بلاک‌چین‌ها به‌عنوان یک پایگاه‌داده غیرمتمرکز ساخته شده‌اند که به‌عنوان یک دفتر کل توزیع‌شده عمل می‌کند. این دفاتر کل بلاک‌چین داده‌ها را در بلوک‌هایی که به ترتیب زمانی چیده شده‌اند و توسط اثبات‌های رمزنگاری به یکدیگر متصل شده‌اند، دنبال و ذخیره می‌کنند.

توسعه فناوری بلاک‌چین منجر به مزایای فراوانی در انواع کسب‌وکارها شده است، از جمله افزایش امنیت در شرایط بدون اعتماد. با این حال، این واقعیت که بلاک‌چین غیرمتمرکز است، معایب قابل‌توجهی دارد. به‌عنوان مثال، بلاک‌چین‌ها در مقایسه با پایگاه‌داده‌های معمولی متمرکز کارایی محدودتری دارند و به فضای ذخیره‌سازی بیشتری نیاز دارند.

مزایا و معایب مختلف بلاک‌چین عبارتند از:

عدم تمرکز در بلاک‌چین و چرا مهم است؟

بلاک‌چین‌ها در اصل نوعی پایگاه‌داده توزیع‌شده هستند. پایگاه‌داده همان بلاک‌چین است و هر گره در بلاک‌چین به کل زنجیره دسترسی دارد. هیچ گره یا کامپیوتری اطلاعات موجود در بلاک‌چین را تنظیم نمی‌کند. هر گره می‌تواند سوابق بلاک‌چین را اعتبارسنجی کند. این همه بدون نیاز به یک یا چند واسطه که کنترل همه چیز را در دست داشته باشند، انجام می‌شود.

این معماری به‌طور غیرمتمرکز است و هیچ نقطه واحدی وجود ندارد که بتواند بلاک‌چین را از بین ببرد، که این ویژگی آن را به یک مولفه حیاتی در سیستم‌های بلاک‌چین تبدیل می‌کند. با این حال، گره‌های بلاک‌چین از نظر منطقی متمرکز هستند، زیرا کل بلاک‌چین یک شبکه توزیع‌شده است که اقداماتی خاص را انجام می‌دهد.

در انتقال همتا به همتا (P2P) غیرمتمرکز، ارتباط همیشه مستقیماً بین همتاها صورت می‌گیرد نه از طریق یک گره مرکزی. اطلاعات در مورد آنچه که در بلاک‌چین در حال وقوع است، در هر گره ذخیره می‌شود و سپس به گره‌های مجاور منتقل می‌شود. به این ترتیب، اطلاعات در سراسر شبکه گسترش می‌یابد.

شفافیت در فناوری بلاک‌چین

هر کسی که بلاک‌چین را بررسی کند قادر است هر تراکنش و مقدار هش آن را مشاهده کند. کسی که از بلاک‌چین استفاده می‌کند می‌تواند به طور ناشناس عمل کند اگر بخواهد، یا می‌تواند شناسایی خود را به دیگران بدهد. آنچه که در بلاک‌چین مشاهده می‌شود، یک رکورد از تراکنش‌ها بین آدرس‌های کیف پول است.

زمانی که یک تراکنش در بلاک‌چین ثبت می‌شود و بلاک‌چین به‌روزرسانی می‌شود، تغییر دادن رکورد این تراکنش غیرممکن می‌شود. چرا؟ زیرا رکورد آن تراکنش خاص به رکورد تمام تراکنش‌های قبلی متصل است، که آن را تغییرناپذیر می‌کند. رکوردهای بلاک‌چین دائمی هستند، به صورت زمانی مرتب شده‌اند و برای تمام گره‌های دیگر در دسترس هستند.

تقریباً غیرممکن است که شبکه را خاموش کرد. از آنجا که گره‌های زیادی وجود دارند که در سطح جهانی فعالیت می‌کنند، یک طرف نمی‌تواند کل شبکه را در اختیار بگیرد.

تقلب در ساخت یک بلاک نیز تقریباً غیرممکن است زیرا صحت هر بلاک و به تبع آن، گنجاندن آن در بلاک‌چین توسط اجماع الکترونیکی گره‌ها تعیین می‌شود. هزاران گره از این نوع در سراسر جهان پراکنده هستند. در نتیجه، تسلط بر شبکه نیازمند کامپیوتری با قدرت محاسباتی تقریباً غیرممکن است.

استفاده از فناوری بلاک‌چین به عنوان یک پایگاه‌داده عادی دشوار خواهد بود. آیا می‌توان سه گیگابایت فایل را در بلاک‌چین ذخیره کرد همانطور که در پایگاه‌داده‌هایی مثل Microsoft Access، FileMaker یا MySQL استفاده می‌شود؟ این کار ایده خوبی نخواهد بود. بیشتر بلاک‌چین‌ها به دلیل طراحی یا ظرفیت محدود، برای این کار مناسب نیستند.

پایگاه‌داده‌های آنلاین سنتی معمولاً از معماری شبکه مشتری-سرور استفاده می‌کنند. این بدان معناست که کاربران با حقوق دسترسی می‌توانند ورودی‌های ذخیره‌شده در پایگاه‌داده را تغییر دهند، اما کنترل کلی همچنان در دست مدیران است. اما در پایگاه‌داده بلاک‌چین، هر کاربر مسئول نگهداری، محاسبه و به‌روزرسانی هر ورودی جدید است. هر گره باید با سایر گره‌ها همکاری کند تا اطمینان حاصل شود که به نتیجه یکسانی رسیده‌اند.

معماری فناوری بلاک‌چین همچنین بدان معناست که هر گره باید به طور مستقل کار کند و نتایج کار خود را با بقیه شبکه مقایسه کند، بنابراین رسیدن به اجماع می‌تواند زمان‌بر باشد. به همین دلیل، شبکه‌های بلاک‌چین به طور تاریخی در مقایسه با فناوری‌های تراکنش دیجیتال سنتی کندتر محسوب می‌شوند. پیشرفت‌ها سرعت تراکنش‌های مرتبط با بلاک‌چین را در برخی موارد افزایش داده است، همانطور که در برخی دارایی‌های کریپتو، پروژه‌ها و راه‌حل‌ها دیده می‌شود.

با این حال، آزمایش‌هایی برای تولید پایگاه‌داده‌ها با فناوری بلاک‌چین در حال انجام است. این پلتفرم‌ها هدف دارند که یک پایگاه‌داده توزیع‌شده با کلاس شرکتی بسازند و بر روی آن توسعه دهند، در حالی که سه ویژگی کلیدی بلاک‌چین یعنی عدم تمرکز، تغییرناپذیری و توانایی ثبت و انتقال دارایی‌ها را اضافه می‌کنند.

چقدر فناوری بلاک‌چین امن است؟

اگرچه بلاک‌چین از نفوذ در امان نیست، اما ماهیت غیرمتمرکز آن امنیت بیشتری را فراهم می‌آورد. یک هکر یا مجرم باید کنترل بیش از نیمی از تمامی ماشین‌ها در یک دفتر کل توزیع‌شده را داشته باشد تا بتواند آن را تغییر دهد.

بزرگ‌ترین و شناخته‌شده‌ترین شبکه‌های بلاک‌چین، مانند بیت‌کوین و اتریوم، برای همه کسانی که کامپیوتر و اتصال به اینترنت دارند قابل دسترسی هستند. داشتن تعداد بیشتر شرکت‌کنندگان در یک شبکه بلاک‌چین به تقویت امنیت کمک می‌کند نه ایجاد نگرانی امنیتی. هرچه گره‌های بیشتری درگیر شوند، افراد بیشتری کار یکدیگر را بررسی کرده و بازیگران بد را گزارش می‌کنند. به همین دلیل است که برخلاف انتظار، شبکه‌های بلاک‌چین خصوصی که نیاز به دعوت دارند می‌توانند آسیب‌پذیرتر از هک و دستکاری باشند.

علاوه بر این، بلاک‌چین در مقابله با حملات "دوبار خرج کردن" در پرداخت‌ها و انتقالات پولی مفید است. حملات به ارزهای دیجیتال یک منبع نگرانی عمده است. در حمله دوبار خرج کردن، یک کاربر ارز دیجیتال خود را بیش از یک بار خرج می‌کند. این مشکلی است که در صورت پرداخت با پول نقد وجود ندارد.

اگر شما ۳ دلار برای خرید یک فنجان قهوه خرج کنید، دیگر ۳ دلار برای خرید چیز دیگری نخواهید داشت. اما در دنیای کریپتو، این احتمال وجود دارد که یک کاربر ارز دیجیتال را چندین بار خرج کند قبل از اینکه شبکه متوجه شود.

این همان چیزی است که بلاک‌چین می‌تواند در آن کمک کند. در بلاک‌چین یک ارز دیجیتال، کل شبکه باید بر ترتیب تراکنش‌ها توافق کند، جدیدترین تراکنش را تایید کند و آن را به صورت عمومی منتشر کند که این امر به حفظ امنیت شبکه کمک می‌کند.

بیت‌کوین در مقابل بلاک‌چین

بیایید درک کنیم که بیت‌کوین و بلاک‌چین دو چیز متفاوت هستند:

کجا می‌توان از فناوری بلاک‌چین استفاده کرد؟

آخرین بخش این مقاله به برخی از کاربردهای فراوان فناوری بلاک‌چین می‌پردازد. فناوری بلاک‌چین به‌ویژه برای آنچه که به عنوان قراردادهای هوشمند شناخته می‌شود، ایده‌آل است. پس قراردادهای هوشمند دقیقاً چیستند؟

قراردادهای هوشمند قوانین و جریمه‌های مربوط به یک توافق خاص را تعریف می‌کنند، مشابه عملکرد قراردادهای سنتی. تفاوت بزرگ، با این حال، این است که قراردادهای هوشمند به‌طور خودکار این تعهدات را اجرایی می‌کنند. به لطف کدنویسی آن‌ها، قراردادهای هوشمند در صورت برآورده شدن شرایط خاص اجرا می‌شوند.

مالی غیرمتمرکز

مالی غیرمتمرکز یا DeFi استفاده از فناوری بلاک‌چین است که به شرکت‌کنندگان امکان دسترسی به ویژگی‌هایی مشابه آنچه که در دنیای مالی سنتی رایج است، اما به‌صورت غیرمتمرکز را می‌دهد. با استفاده از راه‌حل‌های مختلف DeFi، شرکت‌کنندگان می‌توانند پول قرض دهند و قرض بگیرند — و همچنین به سایر فرصت‌ها دسترسی پیدا کنند — که تحت حاکمیت بلاک‌چین و دور از کنترل یک مقام مرکزی است.

توکن‌های غیرقابل تعویض (NFTs)

توکن‌های غیرقابل تعویض یا NFTs به‌عنوان یک کاربرد از فناوری بلاک‌چین با پتانسیل وسیع در چندین مورد استفاده مختلف عمل می‌کنند. این توکن‌ها به‌طور قابل‌تأیید منحصر به فرد هستند و نمی‌توانند به‌صورت یک به یک با دیگران برای همان ارزش مبادله شوند. یکی از کاربردهای ممکن برای NFTs، تأیید اصالت آثار هنری است، به طوری که قطعات هنری به NFTs متصل می‌شوند که می‌توانند اصالت و مالکیت آن‌ها را تأیید کنند.

زنجیره‌های تأمین

استفاده از فناوری بلاک‌چین در زنجیره تأمین می‌تواند امکان ردیابی مواد اولیه، غذاها، مصالح و موارد دیگر از مبدا تا مقصد را فراهم کند تا اصالت آن‌ها را ثابت کند و اطلاعات دیگر مرتبط با هر زنجیره تأمین خاص را ارائه دهد.

ادعاهای گارانتی

حل و فصل ادعاهای گارانتی می‌تواند هزینه‌بر، زمان‌بر و اغلب دشوار باشد. این امکان وجود دارد که قراردادهای هوشمند با استفاده از فناوری بلاک‌چین پیاده‌سازی شوند که این فرایند را به طرز قابل توجهی ساده‌تر کند.

ادعاهای بیمه

با استفاده از قراردادهای هوشمند، می‌توان یک مجموعه خاص از معیارها برای شرایط خاص مرتبط با بیمه ایجاد کرد. در تئوری، با پیاده‌سازی فناوری بلاک‌چین، شما می‌توانید فقط ادعای بیمه خود را آنلاین ارسال کنید و پرداخت خودکار فوری دریافت کنید — البته مشروط بر این که ادعای شما تمام معیارهای لازم را داشته باشد.

تأیید هویت

با بلاک‌چین و جنبه غیرمتمرکز آن، تأیید هویت آنلاین می‌تواند بسیار سریع‌تر و احتمالاً ایمن‌تر باشد. نگهداری داده‌های هویتی آنلاین در یک مکان مرکزی می‌تواند با استفاده از بلاک‌چین به یک شیوه منسوخ تبدیل شود، به این معنا که هکرهای کامپیوتری دیگر نقاط مرکزی آسیب‌پذیری برای حمله نخواهند داشت.

اینترنت اشیاء (IoT)

اینترنت اشیاء (IoT) یک اکوسیستم از اشیاء سازگار با نرم‌افزار است، مانند وسایل نقلیه و دستگاه‌ها، که مشخصات فناوری خاصی دارند که تعامل آن‌ها را ممکن می‌سازد.

فناوری بلاک‌چین می‌تواند در آینده اینترنت اشیاء نقش ایفا کند، بخشی از این نقش می‌تواند ارائه روش‌هایی برای محافظت در برابر هکرها باشد. از آنجا که بلاک‌چین برای کنترل غیرمتمرکز طراحی شده است، یک طرح امنیتی مبتنی بر آن باید به اندازه کافی مقیاس‌پذیر باشد تا توسعه اینترنت اشیاء را پوشش دهد.

آرشیو و ذخیره‌سازی فایل‌ها

پلتفرم‌هایی مانند Google Drive، Dropbox و سایرین به‌طور کامل آرشیو الکترونیکی اسناد را با استفاده از روش‌های متمرکز توسعه داده‌اند. سایت‌های متمرکز برای هکرها جذاب هستند. بلاک‌چین و قراردادهای هوشمند راه‌هایی برای کاهش این تهدید به‌طور قابل توجهی ارائه می‌دهند.

مبارزه با جرم

با توجه به اینکه این فناوری بیشتر توجه عمومی را جلب می‌کند، بلاک‌چین و قراردادهای هوشمند پتانسیل کمک به مبارزه با تاکتیک‌های پول‌شویی را دارند.

بلاک‌چین امکان تجزیه و تحلیل جامع‌تری از سیستم را فراهم می‌آورد تا تنها نظارت بر نقاط ورود و خروج. از آنجا که بلاک‌چین یک شبکه غیرمتمرکز است که در آن هر کاربر یا گره مسئول تأیید به‌روزرسانی‌ها است، امنیت شبکه را افزایش می‌دهد.

رای‌گیری

رای‌گیری در انتخابات و فرایندهای مشابه می‌تواند با استفاده از قراردادهای هوشمند و بلاک‌چین به‌طور قابل توجهی بهبود یابد. بسیاری از برنامه‌های مرتبط با این موضوع در طول زمان به وجود آمده‌اند.

آینده فناوری بلاک‌چین

پتانسیل فناوری بلاک‌چین تقریباً بی‌پایان است و پیشرفت‌های اخیر ما را به اینترنتی غیرمتمرکز و بدون اعتماد، شفافیت تراکنش‌ها و موارد دیگر نزدیک‌تر کرده است.

با حرکت به سمت دوره نرمال جدید پس از دوران پاندمی، بلاک‌چین‌ها احتمالاً در خط مقدم پیشرفت ما در مقابله با این چالش‌های جدید اجتماعی و بازتعریف معنی واقعی ثروت در دنیای دیجیتال پول خواهند بود.

آینده فناوری بلاک‌چین روشن به نظر می‌رسد و با توجه به اینکه این فناوری در حال حاضر پتانسیل خود را در تقریباً هر زمینه‌ای نشان داده است، به نظر می‌رسد که بهترین‌ها هنوز در راه است.

در عین حال، جالب خواهد بود که ببینیم فناوری بلاک‌چین در آینده به کجا خواهد رسید، به‌ویژه در زمینه خدمات بانکی، انتقال پول، بازارهای غیرمتمرکز و سایر زمینه‌ها.


نظرات گذشته

هنوز برای فناوری بلاکچین چیست؟ چگونه کار می‌کند؟ نظری ثبت نشده است.

ثبت نظر