طبق گزارش روزنامه تلگراف، ریچل ریوز، وزیر خزانهداری بریتانیا، در حال بررسی فروش گسترده بیتکوینهای توقیفشده است تا از این طریق به مقابله با کسری شدید بودجه دولت کمک کند. ارزش این بیتکوینها بیش از ۵ میلیارد پوند (حدود ۶.۷ میلیارد دلار) تخمین زده میشود. این اقدام میتواند منبع درآمد قابلتوجهی برای دولت بریتانیا باشد، آنهم در شرایطی که هزینههای استقراض افزایش یافته و رشد اقتصادی کند شده است. اما این تصمیم چه هزینههایی ممکن است در پی داشته باشد؟
منبع بیتکوینهای توقیفشده
پلیس بریتانیا حداقل ۶۱ هزار بیتکوین در اختیار دارد که بخش عمده آن در سال ۲۰۱۸ و در جریان تحقیقاتی درباره یک طرح پانزی چینی توقیف شد. ارزش این داراییها به دلیل افزایش شدید قیمت بیتکوین از حدود ۳۰۰ میلیون پوند در زمان توقیف به بیش از ۵ میلیارد پوند رسیده است.
این بیتکوینها به فعالیتهای پولشویی افرادی مثل "جیان ون" مرتبط هستند؛ کسی که بهدلیل نقش داشتن در انتقال پولهای حاصل از کلاهبرداری گسترده مجرم شناخته شده بود.
فشارهای اقتصادی برای فروش
خزانهداری بریتانیا با فشارهای فزایندهای برای جبران کسری بودجهای روبهروست که اقتصاددانان آن را تا ۲۰ میلیارد پوند تخمین زدهاند. تورم بالا و نرخهای بهره زیاد، نیاز دولت به یافتن منابع درآمدی جدید را افزایش دادهاند.
فروش این بیتکوینها بهعنوان راهی برای جلوگیری از افزایش مالیاتها یا کاهش هزینههای عمومی دیده میشود، دو موضوعی که از نظر سیاسی بسیار حساس هستند.
البته هنوز سوالاتی حقوقی در مورد بازگرداندن پولها به قربانیان این طرح پانزی وجود دارد؛ بهخصوص آنهایی که در خارج از کشور هستند یا هویتشان بهراحتی قابل تأیید نیست.
هشدارها درباره فروش سریع
برخی کارشناسان اقتصادی درباره فروش سریع این داراییها هشدار دادهاند و به اشتباه تاریخی فروش ذخایر طلای بریتانیا در زمان گوردون براون اشاره میکنند. آنها معتقدند نگهداشتن داراییهای نوسانی مثل بیتکوین ممکن است در آینده به سود بیشتر منجر شود، یا اگر قیمتها افت کند، زیانآور باشد.
با اینکه بعضی از سیاستمداران پیشنهاد دادهاند که بریتانیا مانند برخی کشورها، ذخایر ملی بیتکوین برای خود نگه دارد، اما استراتژی فعلی دولت همچنان بر نقد کردن این داراییها متمرکز است و نه نگهداری یا سرمایهگذاری بر آنها.
هزینه فرصت فروش بیتکوین
بریتانیا تنها کشوری نیست که بیتکوینهای توقیفشده را برای تأمین مالی میفروشد. کشورهای مختلفی، از جمله آمریکا، داراییهای دیجیتال توقیفشده در پروندههای مجرمانه را فروختهاند تا کسری بودجه را جبران کنند.
برای مثال، سرویس مارشالهای ایالات متحده بین سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۱، بیش از ۱۸۵ هزار بیتکوین را از طریق مزایده به فروش رساند که بیشترشان مربوط به پرونده سیلک رود بود. قیمت فروش این بیتکوینها از ۳۰۰ دلار تا ۱۹ هزار دلار در هر کوین متغیر بود. اگر دولت آمریکا این بیتکوینها را نگه میداشت، ارزش آنها امروز بیش از ۲۱ میلیارد دلار میبود.
ریچل ریوز تاکنون عملکرد اقتصادی ضعیفی داشته و برخی او را بدترین وزیر خزانهداری دوران معاصر بریتانیا میدانند. در حالیکه بسیاری از کشورها در حال ذخیرهسازی بیتکوین برای تقویت حاکمیت ملی و مقابله با تورم هستند — و در حالیکه سود بیتکوینی السالوادور از مرز ۴۳۰ میلیون دلار گذشته — فروش بیتکوینهای بریتانیا ممکن است بزرگترین اشتباه ریوز تا امروز باشد.
ثبت نظر