دفتر مبارزه با فساد آرژانتین اعلام کرده که «خاویر مایلی»، رئیسجمهور این کشور، در ماجرای تبلیغ میمکوین LIBRA که بر بستر سولانا ساخته شده، هیچگونه قانون اخلاقی را نقض نکرده است.
در قطعنامهای که روز جمعه صادر شد، این نهاد اعلام کرد که پست مایلی در شبکه X (توییتر سابق) در تاریخ ۱۴ فوریه، یک اظهارنظر شخصی بوده و نه بیانیهای رسمی در مقام یک مقام عمومی. بنابراین، این پست تخلفی اخلاقی به شمار نمیآید. این سند به امضای «آلخاندرو ملیک»، رئیس دفتر مبارزه با فساد، رسیده است.
دفتر مبارزه با فساد، یک نهاد غیرمتمرکز وابسته به وزارت دادگستری آرژانتین است. ملیک در دسامبر ۲۰۲۳ از سوی دولت مایلی به این سمت منصوب شده است.
این دفتر پس از آن تحقیقاتی را آغاز کرد که قیمت توکن LIBRA پس از انتشار پست مایلی افزایش و سپس ظرف چند ساعت سقوط کرد. خود مایلی خواستار آغاز این تحقیق شده بود و حتی یک کارگروه ویژه نیز برای بررسی ارتباطاتش با توکن لیبرا تشکیل داده بود که ماه گذشته پس از پایان ماموریتش منحل شد.
با این حال، این پرونده همچنان در یک دادگاه فدرال آرژانتین در دست بررسی است و در جریان این تحقیق، داراییهای مایلی و خواهرش مسدود شدهاند.
رسوایی لیبرا
این رسوایی زمانی آغاز شد که مایلی پستی در شبکه X منتشر کرد که بسیاری آن را بهمثابه تایید رسمی او از این پروژه قلمداد کردند. این پست، که در کمتر از ۶ ساعت حذف شد، شامل لینکهایی به وبسایت پروژه Viva La Libertad و همچنین شماره قرارداد توکن بود که به سرمایهگذاران امکان میداد آن را در شبکه سولانا پیدا کنند. در این پست آمده بود:
«این پروژه خصوصی به رشد اقتصاد آرژانتین کمک خواهد کرد، از طریق تامین مالی برای کسبوکارهای کوچک و کارآفرینان آرژانتینی.»
بلافاصله پس از انتشار پست، قیمت LIBRA به حدود ۵ دلار جهش یافت اما بهسرعت سقوط کرد. در نتیجه این افت حدوداً ۹۵ درصدی، بسیاری از سرمایهگذاران میلیونها دلار ضرر کردند. این رسوایی بازار مالی آرژانتین را لرزاند و حتی چند روز بعد به سقوط بازار سهام انجامید.
پس از افت شدید قیمت توکن و بالا گرفتن اعتراضات در شبکههای اجتماعی، از جمله اتهاماتی درباره معاملات داخلی، مایلی پست خود را حذف کرد. او در ۱۵ فوریه پستی دیگر منتشر کرد و در آن توضیح داد که هیچ ارتباطی با این پروژه ندارد و پس از اطلاع از جزئیات آن تصمیم به حذف پست قبلی گرفته است.
مایلی در ۱۸ فوریه گفت که هنگام انتشار پست «با نیت خیر» عمل کرده و هدفش «افزایش آگاهی درباره تلاشی برای حمایت از کسبوکارهای آرژانتینی از طریق کریپتو» بوده و نه تبلیغ یک میمکوین.
اما همان روز، یک رسانه محلی گزارش داد که «هایدن دیویس»، یکی از خالقان توکن LIBRA، ادعا کرده که به دلیل کمکهای مالیاش به «کارینا مایلی»، خواهر رئیسجمهور، بر او «نفوذ» دارد.
اعتماد عمومی به دولت مایلی پس از این رسوایی بهشدت آسیب دید.
یافتههای دفتر مبارزه با فساد
این نهاد پست مایلی را به عنوان فعالیتی شخصی و غیررسمی از سوی رئیسجمهور آرژانتین طبقهبندی کرد. دفتر تاکید کرد که این پست «هیچگونه فعالیت دولتی را در بر نمیگرفت» چرا که از حساب شخصی مایلی در شبکه X منتشر شده بود؛ حسابی که نه با بودجه عمومی اداره میشود و نه تحت مدیریت رسمی است.
در ادامه قطعنامه آمده که حساب X مایلی، که در آن خود را بهعنوان یک «اقتصاددان» معرفی میکند و نه یک مقام دولتی، مربوط به پیش از دوران نمایندگی او در مجلس است. از این رو، پست منتشرشده صرفاً بیان نظر شخصی او محسوب میشود؛ که این نیز یکی از حقوق مدنی و سیاسی تضمینشده در قانون اساسی است.
این نتیجهگیری با این واقعیت تقویت شده که این پیام از هیچیک از حسابهای رسمی دولتی منتشر نشده بود. در این سند آمده است:
«...پست مورد بررسی به هیچگونه سیاست عمومی، برنامه، تصمیم دولتی یا اعلامیهای با آثار قانونی یا بودجهای اشاره نداشت.»
ثبت نظر